Brabants Dagblad 2 juni 2004

Gilze grijpt naar buks om roeken

Een groepje van zo'n tien, vijftien Gilzenaren wil naar de buks grijpen, om op eigen houtje het roekenprobleem in die kern aan te pakken. Ze zijn de overlast van de uitwerpselen en de stank zat en willen daarom de nesten zelf uit de bomen gaan schieten. Met name rond de kerk en bij basisschool de Bolster zijn de problemen groot.

Gilze - Overlast
van een verslaggever

„U bent gewaarschuwd", richtte CDA'er en Gilzenaar J. Oomen gisteren tijdens de gemeenteraadsvergadering het woord tot wethouder I. Scheifes (Gemeentebelang, volksgezondheid). „Vandaag of morgen nemen ze in Gilze het heft in eigen hand. De burgerlijke ongehoorzaamheid is groot." De overlast van de roeken komt de Gilzenaren mijlenver de keel uit. Bij de gemeente zijn de problemen bekend, maar volgens de wethouder kan er niet worden ingegrepen. „De Flora en Faunawet is recent veranderd. Die gaat nu over kraaien, over alles, behalve over roeken."
Dat kan wel zijn, reageert Oomen, maar daarmee is de overlast niet opgelost. „De overlast is groot. Mensen worden tijdens een begrafenis op hun hoofd gescheten. Of op hun jas. Dan loop je voor schut, met zo'n plek op je rug. Dat ziet er toch niet uit, dat kan toch niet? Ook de kinderen bij de basisschool hebben veel last van de roeken." De zwarte vogels mogen van Oomen 'overal zitten, maar niet op die plekken'. „De Gilzenaren zijn ten einde raad." Oomen benadrukt dat de Gilzenaren ook al naar andere mogelijkheden hebben gekeken. Er staat al een valkenier klaar, bereid om in te grijpen. „De gemeente hoeft echt alleen maar 'ja' te zeggen." Maar ook dat is verboden: op roeken mag niet gejaagd worden. „Moeten we ons dan aan alle regeltjes houden?" Oomen laat in het midden of hij zelf de buks ter hand gaat nemen. „Maar ik zou er niet voor terugschrikken."

Gezondheid
Vorige week trok Kern '75 ook al aan de bel over de roeken in Gilze. Gisteren stelde de partij vragen aan de wethouder, onder meer over de gevaren voor de volksgezondheid van al die uitwerpselen. Maar die is niet in het geding, stelde Scheifes, daarover is eerder al met de GGD gesproken.
Wel zegde ze toe dat, als de buitendienst tijd heeft, de uitwerpselen zoveel mogelijk opgeruimd zullen worden. Ook het plaatsen van verlichting onder de bomen zou effect kunnen hebben: daar houden roeken niet van. Scheifes: „Maar dat moet in het najaar, nu is het bladerdak te dicht." Overigens lijkt het roekenprobleem zich vooral in Nederland te concentreren, stelde de wethouder gisteren. „In Duitsland en België bestaat de overlast niet. Heel vreemd."
C. Dikker (gemeentebelang) kwam met een mogelijke oplossing: laat onderzoeken waarom de roeken van de Nerhoven zijn vertrokken. „Daar is de overlast voorbij."